Aanbod Videoclips Nieuws Achtergrond Referenties Contact

Nieuws

foto

Filmpje!

Een bank merkte dat de technische beveiliging binnen de organisatie goed was, maar dat medewerkers minder aandacht aan dit onderwerp besteedden. Daarom werd een traject gestart, om medewerkers bewust te maken van hun eigen rol in de beveiliging. Als introductie van het traject maakten we vijf filmpjes met voorbeeldsituaties, waarin we lieten zien hoe het niet moet. Aan de hand daarvan konden de medewerkers vragen beantwoorden over de beveiliging binnen de organisatie. Door dit onderwerp op een ludieke manier te benaderen, werd de aandacht van de medewerkers getrokken.

 
foto

Burgerparticipatie

Gemeenten vinden het steeds belangrijker om op een goede manier inwoners te betrekken bij hun besluitvorming. Maar hoe integreer je deze participatie in het besluitvormingsproces? Voor medewerkers van een gemeente gaven we een serie workshops over dit onderwerp. De opzet van de workshops had de gebruikelijke opzet in de stappen weten, begrijpen en doen. Bij deze laatste stap (doen) oefenden de deelnemers aan de hand van eigen situaties hoe ze burgerparticipatie in hun project konden integreren.

 
foto

Nieuwjaarsduik

Het lijkt alweer even geleden, maar in de kou van januari van dit jaar doken duizenden enthousiastelingen de zee in om het nieuwe jaar te begroeten. Samen met de sponsor planden we een bijeenkomst voor de organisatoren van de duik. Het werd een afwisselende sessie, met interviews, theater, presentaties en muziek. De organisatoren wisselden informatie met elkaar uit en kregen tips voor de uitvoering van de duiken. Nadat de deelnemers zelf een proefduik hadden genomen, sloten wij af met theater en muziek.

 
foto

Kick off met een wervelende musical

Een energiebedrijf kwam bij ons met de vraag of we een opzet wilden maken voor een kick off die zowel informatief als vermakelijk was. We bedachten een format, waarbij presentatie, theater en werken in subgroepen elkaar afwisselden. Als theatraal onderdeel creëerden we een geïmproviseerde musical, begeleid door een band van piano, bas en drums. Tijdens de musical konden de deelnemers zelf oplossingen aandragen voor de problemen waar de hoofdrolspelers van de musical tegenaan liepen. Waarbij de musical natuurlijk een positief einde had.

 
foto

Teamdag

Bij een reorganisatie werd een team geformeerd met medewerkers van verschillende afdelingen. Aan ons de vraag om een teamdag te organiseren, waarmee we de afdeling tot een geheel zouden smeden. We hielden een intake onder de medewerkers, waarbij we peilden waar de medewerkers zelf behoefte aan hadden. Op basis hiervan organiseerden we een teamdag, met een afwisselend geheel van het oefenen in het geven van feedback, een spel over het benoemen van elkaars kwaliteiten en het werken met het voortbouwen op de ideeŽn van anderen. Na enkele maanden gingen we na, of de teamdag effect had gehad. Medewerkers bleken sneller bij elkaar binnen te lopen en elkaar gemakkelijker aan te spreken.

 
foto

Honderden ambtenaren maken kennis

Een samenvoeging van twee gemeenten had heel wat consequenties voor de medewerkers. Er waren vragen over de nieuwe werkplek, nieuwe werkwijzen, nieuwe collegaís. Wij organiseerden een bijeenkomst, waarin zo veel mogelijk van deze vragen werden beantwoord. Natuurlijk niet met een lange presentatie, want dat is niet onze stijl. De bijeenkomst werd een afwisselend geheel van interviews, paneldiscussie en theater. De honderden ambtenaren waren wel even verbaasd toen ze de opdracht kregen om binnen een paar minuten zo veel mogelijk nieuwe collegaís te ontmoeten. Met het effect dat het ijs meteen gebroken was.

 
foto

Van 'ja maar' naar 'ja en'

Niet alle managers van een zorginstelling waren even blij met de veranderingen binnen hun organisatie. Aan ons de vraag of we bij de start van een beleidsdag de heersende ‘ja maar’ houding wilden helpen omzetten in een ‘ja en’ houding. Daarbij was opvallend hoe goed het hielp om de deelnemers actief aan het werk te zetten. Aan het einde van de sessie was bij de meeste deelnemers zelfs de fysieke uitstraling veranderd. Met een andere houding begonnen ze aan het tweede deel van de beleidsdag.

 
foto

Feedback geven

Feedback geven en ontvangen is voor veel medewerkers een moeilijke opgave. Zal de ander boos of teleurgesteld worden na de feedback? Verpest feedback de goede sfeer binnen het team? Bij een gemeente gaven we een training over dit onderwerp. Aan het einde van de training vroegen we de deelnemers op te schrijven wat ze meenamen van deze training, in de vorm van een gedicht. De verrassing was groot toen we deze gedichten vervolgens met gitaarbegeleiding voor ze zongen!

 
foto

Theatrale evaluatie

Na een dag lezingen en workshops volgen wisten leden van een vakbond alles over het omgaan met agressie. Tijd voor een ludieke evaluatie. We ondervroegen de deelnemers over de situaties waarin ze agressie meemaakten en speelden hier een geïmproviseerde scène over. Vervolgens evalueerden we wat ze tijdens de workshops hadden geleerd. We speelden de scène nogmaals, nu met een aantal deelnemers op het podium, die ons tips gaven op basis van wat ze tijdens de workshops hadden meegenomen. We waren blij verrast toen de deelnemers ons op het podium niet alleen tips gaven, maar ook zelf mee gingen spelen...